Projek KoKEN : Teater Kompilasi Volume II

Monday, July 20, 2009 marina 0 Commentsok.. aku nak kongsikam ngan korang semua.. aku amik entri dari blog nie
.. aku nak promoto teater..so korang leh dapatkan info dalam blog nie..

Projek KoKEN : Teater Kompilasi Volume II11 - 16 Ogos 20098.30 malam (11 - 16 Ogos)3.00 petang (15 & 16 Ogos)Stor Teater, Dewan Bahasa Dan PustakaKuala LumpurMasuk atas sumbangan (RM20)
Untuk keterangan lanjut, hubungi019 - 2232002 Faisal Mustaffahttp://rumahanakteater.blogspot.com/
"LEGASI"


Karya & Arahan


MOIZZISR.CONGPelakon


KHAIRIL RIDZUAN


DIRA ABU ZAHAR


TAI-YUDDIN BAKAR


NUR AMEERA RAMLI
"NATURALISASI"


Karya


NAM RONArahan & Olahan


FARED AYAMPelakon


ZAHIRIL ADZIM


AMERUL AFFENDI


NORIS ALI
SINOPSIS LEGASI


Legasi sebuah cereka yang mengisahkan tentang sepasang suami isteri yang saling mencintai di antara satu sama lain sepenuhnya akan tetapi mempunyai sisi persepsi paksi politik yang berbeza. Ia berlatar belakangkan kepada budaya politik Malaya 1940an. Cikgu Bakar dan isterinya, Cikgu Zaharah adalah elitus Melayu lepasan Sultan Idris Teachers College yang menyokong dan bersama menggerakkan Kesatuan Melayu Muda (KMM). Apabila KMM mulai lemah (1945), ramai pemimpin utama kesatuan itu mengambil pendirian untuk meninggalkan KMM, termasuklah Cikgu Zaharah, namun ianya tidak melibatkan Cikgu Bakar. Hal ini adalah kerana Cikgu Bakar tetap terus berpaksi kepada perjuangan KMM. Konflik persepsi politik ini terus menyelubungi kehidupan Cikgu Bakar dan Cikgu Zaharah. 50 tahun kemudian, di hari-hari terakhir Cikgu Bakar, dia sempat berjumpa dengan cucu perempuannya yang merupakan seorang liberal anthropologist, Suhaila. Bersama Suhaila, Cikgu Bakar merungkai pengalaman, pandangan, kepercayaan politiknya. Adakah Suhaila akan meneruskan “LEGASI” yang di bangunkan oleh Cikgu Bakar.
SINOPSIS NATURALISASI


Mengisahkan tentang watak Razman, seorang peguam kepada seorang ahli perniagaan yang ternama dan teman baiknya Rahmat, seorang penulis bebas. Suatu malam Razman termenung sendirian di dalam gelap. Kegelisahannya berpunca dari kes perbicaraan membabitkan ahli perniagaan tersebut siang tadi. Rahmat, yang juga merupakan teman serumah Razman yang baru pulang dapat mengesan perubahan Razman. Mereka berbincang tentang hal tersebut, kemesraan tetap ada walau kadangkala keadaan menjadi agak tegang. Nurul kekasih Razman sampai dengan keadaan marah dan runsing. Setelah dipujuk oleh Razman barulah dia tenang. Darinya diketahui bahawa Nurul mengandungkan anak Razman. Mereka membuat keputusan untuk berkahwin. Malam itu Nurul tidur di situ, Rahmat marah dengan tindakan Razman. Mereka bertengkar. Pagi besoknya, Rahmat cuba menghasut Nurul dengan membuat satu helah, tujuannya untuk memisahkan hubungan Nurul dengan Razman. Setelah Rahmat keluar, Razman sekali lagi bertengkar dengan Nurul dan akhirnya Razman terperangkap dengan helah yang dicipta Nurul dan mengaku bahawa dirinya adalah lelaki gay. Nurul terkejut lalu mahu memutuskan hubungan dengan Razman. Tengah hari, Rahmat pulang membawa berita bahawa dia menghidap HIV positif.
p/s: kalau korang ada masa boleh la pergi menonton teater Projek KoKEN : Teater Kompilasi Volume II.. sekian..


0 ayat cinta: