Resepi Chocolate Eclair

Wednesday, January 21, 2015 marina 0 Comments

Salam...

Hari ni aku nk share resepi Chocolate Eclair. Belum buat lagi tapi plan akan buat. Jadi untuk memudahkan aku nak buat aku tempekkan resepi di sini supaya mudah untuk aku rujuk dan buat untuk beginners macam aku ni. Chocolate Eclair ni tengah faymes sekarang. Aku pernah rasa memang serius sedap. Jadi aku teringin nak buat sendiri. Oleh itu ini adalah resepi yang diambil dari blog dapur.ibucergas.com.

Resepi Chocolate Eclair 
http://dapur.ibucergas.com/chocolate-eclairs/




Choux Pastry:
1/2 cup (65 grams) all purpose flour
1/2 teaspoon granulated white sugar
1/4 teaspoon salt
4 tablespoons (55 grams) unsalted butter, cut into pieces
1/2 cup (120 ml) water
2 large eggs, lightly beaten
>
Glaze: (optional) (Saya tak letak)
1 large egg, lightly beaten
>
Pastry Cream:
1 1/4 cups (300 ml) whole milk
3 large egg yolks
1/4 cup (50 grams) granulated white sugar
2 tablespoons (20 grams) all-purpose flour
2 scant tablespoons (15 grams) cornstarch (corn flour)
1 teaspoon pure vanilla extract
<
Chocolate Glaze:
2 ounces (55 grams) semi sweet chocolate, finely chopped (saya cuma cairkan ini sahaja dan celup):mrgreen:
1/4 cup (60 ml) heavy “whipping” cream (cream with 35% butterfat content) (Saya tak letak)
1/4 teaspoon pure vanilla extract (Saya tak letak)
1/2 tablespoon light corn syrup (or golden syrup or glucose(Saya tak letak)

P/s: Nanti aku dah buat aku akan share dalam blog ni hasil aku buat.

0 ayat cinta: